Hvordan bli kvitt plantar fasciitt?

Hvorfor oppstår plantar fasciitt?

Er det smertefullt å gå og stå? Har du vondt under foten når du står opp om morgenen? Det kan være plantar fasciitt, en betennelsestilstand som oppstår i plantar fascien (bindevevet under foten) eller i bindevevets festeområde til hælbeinet. 

Plagen oppstår som følge av feilbelastning eller overbelastning i bindevevet.

Når du går, er det hælen som treffer bakken først. Hælbeinet bestemmer i stor grad hvordan kroppstyngden balanseres gjennom foten framover mot tærne.  Faktum er at svært mange har hælbein som ruller for mye innover. Dette forårsaker en overdreven innover-rulling av hele foten (overpronasjon), som igjen fører til feilbelastninger av det plantare bindevevet og kan skape smerter under foten.

Hvis du går mye på harde underlag og/eller bruker feil sko, forsterkes risikoen for innover rulling av hælbein og overpronasjon. Dermed øker sjansen for feilbelastning av plantar fascien og sannsynligheten for å oppleve plantar fasciitt.

9 av 10 kunder merker bedring med Gaitline

I følge en undersøkelse fra IPSOS MMI rapporterte 9 av 10 kunder om signifikant bedring og mindre smerter etter kort tids bruk av Gaitline-sko.

“Valg av sko kan være en viktig faktor i forebygging og behandling av plantar fasciitt. “

- Clinical Practice Guideline for the Diagnosis and Treatment of Plantar Faciitis" Journal of Foot and Ankle Surgery 2018

Hvordan kan GaitLine hjelpe med å bli kvitt plantar fasciitt?

Det er tre faktorer i GaitLine skoens sålekonstruksjon som bidrar til å hindre utviklingen av plantar fasciitt:

1. Sålen balanserer hælbeinet når hælen møter trykket fra underlaget.

2. Sålen sørger for at fotbuen opprettholder sin naturlige form.

3. Sålen fordeler kroppsvekten på en gunstig måte gjennom hele foten. Det reduserer feilbelastninger når du står og går. 

Les mer om teknologien

Sko mot plantar fasciitt

Har du først utviklet plantar fasciitt, bør du ta opp til vurdering hvilke sko du benytter i dagliglivet. Sko kan redusere den plantare smerten, men også gjøre den verre. 

Mange myke løpesko kan oppleves som svært behagelige i kjøpsøyeblikket. Men det myke sålematerialet tenderer til å tape seg i løpet av kort tid og sålen endrer form. Den «slitne» sålen kan resultere i at foten styres inn i feilstillinger, hvilket provoserer fotens konstruksjon. Plantar fasciitt er en utbredt konsekvens av slike feilstillinger. 

Du bør derfor benytte sko med et fastere sålemateriale som evner å gi tilstrekkelig support til foten når du står og går. Gaitline-sålens konstruksjon og materialvalg er laget for nettopp dette formålet. 

Se vårt utvalg

Dette sier kundene

De beste skoene jeg noensinne har gått i. Fjernet mine plager med plantar fasciitt etter år med smerter. Hele familien min går nå med Gaitline-sko.

Silje

Jeg har brukt Gaitline på jobb i mange år og hadde ikke klart meg uten. Disse skoene hjelper veldig når man har Plantar Fascitt. Sålen er forbedret og det er som å sette foten på en sky!